NADP:n kevät on mennyt kiireen vilkkaa Pohjola-produktion sekä videobiisien teossa, ja kesä on taas päässyt yllättämään. Pieni kiteytys siis kevään sisällöstä ennen kuin raaskimme jäädä hetkeksi kesälomalle.
Pohjolan ensi-iltaa siirretään
Pohjolan parissa aika on mennyt sekä rahoitushakuihin, yhteistyökumppaneiden kanssa suunnitelmien luomiseen että tematiikan kiteyttämiseen. Yhteistyökumppaneiksi ovat toistaiseksi valikoituneet mahtavasti tyyliin sopiva Kalevala Koru, Turun Forum Marinum, Turun yliopisto sekä Tanskan Roskilden Viikinkilaivamuseo, jossa Niina vierailikin noin vuosi sitten. Näiden yhteistyökuvioiden tarkemmat sisällöt täsmentyvät osittain jo kesällä ja osittain sitten syksyn ja talven aikana.
Pohjolan esitysperiodi puolestaan siirtyy rahoitussyistä vuodella eteenpäin eli lokakuulle 2014. Syksyllä 2013 teos tehdään kuitenkin kutakuinkin valmiiksi alkuperäisen aikataulun mukaisesti. Samalla tehdään myös videotraileri proggiksesta. Talven Niina viettääkin tällä kertaa Lapin tuntureilla, joten harjoitukset jatkuvat sitten keväällä ja kesällä 2014.
Pohjolan tematiikka on myös saatu aika pitkälti kasaan kevään kuluessa. Pääteemat kiteytimme sloganiin ”Pohjola – Nordic Roots: Innovaatiot, yhteistyö, yksilöllisyys”. Innovaatioilla viittaamme lähinnä teknisiin innovaatioihin, kuten laivanrakennukseen, viikinkien aikana ja nyt. Emme siis halua keskittyä vain menneisyyteen, vaan katse on vahvasti myös tässä ajassa: Miltä nykyajan ilmiöt näyttävät ankkuroituna menneisyyteen? Millaisia ilmiöitä historian jatkumossa on säilynyt ja kehittynyt?
Yksilöllisyys puolestaan on noussut pintaan oikeastaan edellisen teoksemme SOJIKUn ja tarkalleen ottaen sen II-osan Sansuin vastapainona. Sansuissa oli tärkeässä roolissa kollektiivisuus, jopa jossain määrin yksilön pakko sulautua osaksi koneistoa japanilaisessa työkulttuurissa. Pohjolassa yksilöllisyys näyttäytyy jopa erilaisuuden itsestäänselvyytenä. Palaamme Pohjolan tematiikkaan vielä tarkemmin syksyllä ja avaamme sitä lisää samalla, kun työstämme teemaa syvällisemmin harjoituksissa.
Videoteoskokoelma
Myös videoteosten parissa on vierähtänyt useampikin tovi kevään aikana, kun Niina on työskennellyt muotoilija Päivi Rintaniemen kanssa. Päivin töihin Niina ihastui jo syksyllä 2009 huomatessaan, miten ne ovat samaan aikaan hyvin meditatiivisia ja dynaamisia – koukuttavia jopa. Yllättävää ja inspiroivaa oli myös huomatava, miten Päivi oli löytänyt aivan eri reittiä täysin samojen teemojen ääreen kuin Niinakin SOJIKUssa: voiman/maadottumisen ja herkkyyden/haurauden vuoropuhelu.

Päivi Rintaniemi (keskellä), hänen tyttärensä Sofia (vasemmalla) ja Niina kävivät huhtikuussa kartoittamassa New Yorkin näyttely- ja myyntitoimintaa.
Päivi on erittäin ansioitunut muotoilija, ja hän voittikin juuri toukokuussa kansainvälisen huippupalkinnon Italiassa: Premio Faenza (International Competition of Contemporary Ceramic Art). Huhtikuussa Päivi ja Niina kävivät New Yorkissa kartoittamassa sikäläistä näyttely- ja myyntitoimintaa ja luomassa kontakteja gallerioihin.
Videoteoskokoelman lopputuloksena tullaan näkemään lyhytfilmejä, joista kootaan kolme eri kokonaisuutta: galleriassa koettava installaatio, lineaarisesti katsottavat filmit sekä vapaasti navigoitava videokollaasi, jossa käyttäjä itse valitsee videoiden katsomisjärjestyksen.
Ensimmäisessä lyhytfilmissä ”Planet/Space/Prisma Study” keramiikan, tanssin ja valon estetiikasta fuusioituu tutkielma avaruudesta: planeetoista, tähtivalosta ja valon taittumisesta. Videon tanssimateriaali on jalostettu näyttämöteoksen Sansui – Soljuva kivi soolokohtauksesta Xerox, jossa ihminen ikään kuin skannataan ja hänen sisäinen maailmansa paljastuu. Video kantaesitettiin Pietarin Design Week -tapahtumassa toukokuussa.
Ja lisäksi kevään aikana Niina teki taiteellisen tilaesittelyvideon Turun Ruissalossa sijaitsevasta upeasta Kulttuurikartano Villa Marjaniemestä.
Sekä Pohjolan työstäminen että videoproggis yhteistyössä Päivin kanssa jatkuvat heti lomien jälkeen alkusyksystä. Syksyllä on siis luvassa ainakin Pohjolan harjoituksia, yhteistyökuvioiden tarkentamista sekä videoproggiksen jatkotyöstöä. Nyt kuitenkin toivotamme kartanovideon myötä kaikille aurinkoista ja leppoisaa kesää!